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M E M O R A N D U M 
 
 

TO: Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council 
 
FROM: Rebekah Stefanski, Staff Attorney 
 
DATE: December 10, 2015 
 
RE: Formal Advisory Opinion 2015-F-001: § 2.2-3103.1 Applicability of gift cap  
_________________________________________________________________________________________ 
 

QUESTION: According to the language of § 2.2-3103.1, does the monetary limit on accepting 
gifts apply to all officers and employees of state and local governmental or advisory agencies 
or only those required to file disclosure forms? 
 
ANSWER: The monetary limit on accepting gifts applies only to those officers and employees 
of state and local governmental or advisory agencies that are required to file disclosure 
forms. 
 
APPLICABLE CODE (as of January 1, 2016):  
§ 2.2-3103.1. Certain gifts prohibited.  
. . .  

B. No officer or employee of a local governmental or advisory agency or candidate 
required to file the disclosure form prescribed in § 2.2-3117 or a member of his immediate 
family shall solicit, accept, or receive any single gift with a value in excess of $100 or any 
combination of gifts with an aggregate value in excess of $100 within any calendar year for 
himself or a member of his immediate family from any person that he or a member of his 
immediate family knows or has reason to know is (i) a lobbyist registered pursuant to Article 3 
(§ 2.2-418 et seq.) of Chapter 4; (ii) a lobbyist's principal as defined in § 2.2-419; or (iii) a 
person, organization, or business who is or is seeking to become a party to a contract with 
the local agency of which he is an officer or an employee. Gifts with a value of less than $20 
are not subject to aggregation for purposes of this prohibition.  
 

C. No officer or employee of a state governmental or advisory agency or candidate 
required to file the disclosure form prescribed in § 2.2-3117 or a member of his immediate 
family shall solicit, accept, or receive any single gift with a value in excess of $100 or any 
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combination of gifts with an aggregate value in excess of $100 within any calendar year for 
himself or a member of his immediate family from any person that he or a member of his 
immediate family knows or has reason to know is (i) a lobbyist registered pursuant to Article 3 
(§ 2.2-418 et seq.) of Chapter 4; (ii) a lobbyist's principal as defined in § 2.2-419; or (iii) a 
person, organization, or business who is or is seeking to become a party to a contract with 
the state governmental or advisory agency of which he is an officer or an employee or over 
which he has the authority to direct such agency's activities. Gifts with a value of less than 
$20 are not subject to aggregation for purposes of this prohibition.  
. . . 
 
DISCUSSION:  
At issue is whether the phrase “required to file the disclosure form” modifies both “officer or 
employee” and “candidate” or only “candidate” in subsections B and C of § 2.2-3103.1. 
Normally, “referential and qualifying words and phrases, where no contrary intention appears, 
refer solely to the last antecedent. The last antecedent is „the last word, phrase, or clause 
that can be made an antecedent without impairing the meaning of the sentence.‟”1 So, a 
clause or phrase “usually is constructed to apply to the provision or clause immediately 
preceding it.”2 Therefore, under basic statutory interpretation and the rule of the last 
antecedent, “required to file the disclosure form” would apply only to “candidates.” The 
monetary limit on accepting gifts would apply to candidates required to file disclosure forms 
and to every officer or employee of a local or state governmental or advisory agency, 
regardless of whether or not they are required to file disclosure forms. 
 
However, “as with all the rules of statutory interpretation, the last antecedent rule is merely 
another aid to discover legislative intent or statutory meaning, and is not inflexible and 
uniformly binding. In general, then, where the sense of an entire act requires that a qualifying 
word or phrase apply to several preceding or even succeeding sections, the qualifying word 
or phrase is not restricted to its immediate antecedent.”3 The U.S. Supreme Court in 
Nobleman has recognized that the rule of the last antecedent is a helpful tool for statutory 
interpretation, but one that does not have to be strictly utilized.4 If a reading of a modifying 
clause or phrase strays from the overall intent of a law, the “more reasonable” interpretation 
can be used.5 
 
If the gift cap applied to all officers and employees, it would be nearly impossible to enforce 
with regard to those officers and employees not required to file disclosure statements. In light 
of this, such an interpretation would not be reasonable. Instead, the more reasonable 
interpretation is that the monetary limit for accepting gifts is intended to apply only to those 
employees and officers required to file disclosure statements. Therefore, “required to file the 
disclosure form” should be read to apply to both “officer or employee” and “candidate.”  
 
                                                           
1
 Newberry Station Homeowners Ass’n, Inc. v. Bd. of Supervisors of Fairfax Cnty., 740 S.E. 2d 548, 554 (Va. 2013) (citing 

Alger v. Commonwealth, 267 Va. 255, 259 (2004) (quoting 2A Norman J. Singer, Sutherland on Statutory Construction § 

47.33 (6th rev. ed. 2000))). 
2
 Norman J. Singer & Shambie Singer, Sutherland on Statutory Construction §47:33 (7th ed. 2014).  

3
 Id. 

4
 “We acknowledge that this reading of the clause is quite sensible as a matter of grammar. But it is not compelled.” 

Nobleman v. Am. Sav. Bank, 508 U.S. 324, 330 (1993). 
5
 Nobleman, 508 U.S. at 331.  
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This analysis applies only to the stated facts. If the facts differ, the analysis will change. 
 


