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M E M O R A N D U M 
 
TO: Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council  
 
FROM: David Cotter, Division of Legislative Services 
 
DATE: April 26, 2016 
 
RE: Formal Advisory Opinion 2016-F-008 §§ 30-103.1 & 30-111 Legislative 

organization conferences 
______________________________________________________________________ 
 
QUESTION: Members of the General Assembly frequently attend meetings or 
conferences held by legislative organizations, such as the National Conference for State 
Legislatures or the American Legislative Exchange Council. The travel-related 
expenses of a member's attendance at such a meeting or conference may be paid by 
the Commonwealth, the legislative organization, or any combination thereof. Members 
also attend meetings or conferences for which the member's travel-related expenses 
are paid by a lobbyist or lobbyist's principal. Under what circumstances may a member 
accept the payment of such expenses and, if accepted, how are such payments 
disclosed by the member? 
 
ANSWER: A member who attends a meeting or conference of a legislative organization 
shall disclose any travel-related expenses paid (i) by the Commonwealth on Schedule 
D-2 of the disclosure form and (ii) by the organization, provided that the member's 
attendance was related to his official duties, on Schedule D-1 of the disclosure form. In 
neither case is the member required to obtain approval from the Council for the 
acceptance of the payment of such travel-related expenses. 
A member is required to obtain approval from the Council for the acceptance of a gift of 
travel, i.e., payment for the member's travel-related expenses of attendance, from a 
lobbyist or lobbyist's principal. As the Council only approves travel related to the official 
duties of a member, the acceptance of any gift of travel approved by the Council shall 
be disclosed on Schedule D-1 of the disclosure form. 
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APPLICABLE LAW AND DISCUSSION1: 
 
I. Meetings of Legislative Organizations 
 
A. Travel Paid by the Commonwealth 
 
If, in his capacity as a legislator, a member of the General Assembly attends a meeting 
of a legislative organization and the member's expenses related to his attendance, 
including transportation, lodging, or any other thing of value, were paid by the 
Commonwealth, including expenses for which the Commonwealth reimbursed the 
member, the member must disclose these payments on Schedule D-2 of the disclosure 
form contained in Va. Code § 30-111.2 Such disclosure is only required if the meeting is 
held outside the Commonwealth; Schedule D-2 specifically provides that payments by 
the Commonwealth for meetings or travel within the Commonwealth need not be 
disclosed.3 
 
The member is not required to obtain approval of the Virginia Conflict of Interest and 
Ethics Advisory Council (the Council) before attending the meeting. A member is 
required to seek approval of travel from the Council only if the member, or a member of 
his immediate family, is prohibited under Va. Code § 30-103.1 from accepting gifts in 
excess of $100 per calendar year from the person or entity paying for or providing the 
travel.4 This gift cap applies only to a registered lobbyist or a lobbyist's principal.5 The 
Commonwealth, obviously, falls into neither category. 
 
As the member's expenses would be paid by the Commonwealth, the member is 
required to obtain approval of such expenses from the member's respective house 
through the processes established by such house for authorizing such payment.  
 
B. Travel Paid by the Legislative Organization 
 
If the member's travel-related expenses of attendance at a meeting of a legislative 
organization are paid by the legislative organization itself, these payments must also be 
disclosed by the member and, under most circumstances, would be disclosed on 
Schedule D-1 of the disclosure form. 

                                                 
1 For purposes of this discussion, it will be assumed that the requisite threshold amounts for disclosure set forth in 
Va. Code § 30-111 have been met. 
2 Schedule D-2 provides as follows: 

List each meeting for which the Commonwealth provided payments or reimbursements during the 
past six months to you for lodging, transportation, money, or any other thing of value with a 
combined value exceeding $100 for your participation in your capacity as a legislator. Do not list 
payments or reimbursements by the Commonwealth for meetings or travel within the 
Commonwealth. 

Va. Code § 30-111(Schedule D-2). 
3 Id. 
4 Va. Code § 30-103.1(F). 
5 Va. Code § 30-103.1(B). 
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Schedule D-1 is designed for the disclosure of payments received by a member for 
lodging, transportation, money, or any other thing of value in connection with a meeting 
or other event that is related to the member's duties as a legislator.6 Schedule D-1 sets 
forth three criteria for determining whether travel paid for by another relates to a 
member's duties as a legislator.7 Such payments received by a member are to be 
disclosed on Schedule D-1 if such payments are:  

(i) for your presentation of a single talk, participation in one meeting, or 
publication of a work or (ii) for your attendance at a meeting, conference, or 
event where your attendance at the meeting, conference, or event was designed 
to (a) educate you on issues relevant to your duties as a legislator, including 
issues faced by your constituents, or (b) enhance your knowledge and skills 
relative to your duties as a legislator.8 

 
It is difficult to envision a scenario in which a member's attendance at a meeting of a 
legislative organization would not satisfy at least one of these three criteria. Even if the 
member is not speaking at or otherwise participating in such a meeting in his capacity 
as a legislator, his attendance is likely intended to educate the member on relevant 
issues or enhance his knowledge or skills in relation to his official duties. Thus, in 
almost all cases a member would disclose on Schedule D-1 payments received from a 
legislative organization for the member's travel-related expenses of attendance at a 
meeting of the legislative organization. Only if the meeting is unrelated to a member's 
duties would the payments received by the member from the legislative organization be 
listed on Schedule E.9 
 
Unless the legislative organization is either a registered lobbyist or a lobbyist's principal, 
the member is not required to obtain the approval of the Council before attending the 
meeting.10 Most legislative organizations, such as NCSL, fall into neither category.  
 
                                                 
6 Schedule D-1 provides as follows: 

List each source from which you received during the past six months in your capacity as a 
legislator lodging, transportation, money, or any other thing of value with a combined value 
exceeding $100 (i) for your presentation of a single talk, participation in one meeting, or 
publication of a work or (ii) for your attendance at a meeting, conference, or event where your 
attendance at the meeting, conference, or event was designed to (a) educate you on issues relevant 
to your duties as a legislator, including issues faced by your constituents, or (b) enhance your 
knowledge and skills relative to your duties as a legislator. Any lodging, transportation, money, or 
other thing of value received by a legislator that does not satisfy the criteria of clause (i), (ii)(a), or 
(ii)(b) shall be listed as a gift on Schedule E. Do not list payments or reimbursements by the 
Commonwealth. (See Schedule D-2 for such payments or reimbursements.) List a payment even if 
you donated it to charity. Do not list information about a payment if you returned it within 60 days 
or if you received it from an employer already listed under Item 6 or from a source of income 
listed on Schedule F. 

Va. Code § 30-111(Schedule D-1). 
7 Id. 
8 Id. 
9 Id. 
10 Va. Code § 30-103.1(F). 
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Moreover, the source of the funds used by the legislative organization to pay for a 
member's travel expenses, including funds received by the organization from a 
registered lobbyist or a lobbyist's principal, does not affect this conclusion. Council 
approval of travel is required only if the person or entity paying for such travel is subject 
to the $100 gift cap, i.e., is a registered lobbyist or lobbyist's principal.11 The gift cap set 
out in Va. Code § 30-103.1 applies only to the maker of the gift. In the case of travel 
paid for by a legislative organization, the maker of the gift is necessarily the 
organization. Once funds are received by a legislative organization from any source, 
such funds are under the dominion and control of the organization, and only the 
organization is capable of making a gift of such funds. 
 
II. Travel Paid for by a Lobbyist or Lobbyist's Principal  
 
Subject to certain exceptions, members of the General Assembly are prohibited from 
accepting gifts in excess of $100 per calendar year from a registered lobbyist or a 
lobbyist's principal.12 However, a member may accept gifts of travel, including travel-
related transportation, lodging, hospitality, food or beverages, or any other thing of 
value, in excess of the gift limitation that is paid for or provided by a lobbyist or a 
lobbyist's principal if such travel has been approved by the Council.13  
 
The Council is required to approve any travel "that bears a reasonable relationship 
between the purpose of the travel and the official duties of the requester[,]" including 
travel to any meeting, conference, or other event 

(i) composed primarily of public officials, (ii) at which public policy related to the 
duties of the requester will be discussed in a substantial manner, (iii) reasonably 
expected to educate the requester on issues relevant to his official duties or to 
enhance the requester's knowledge and skills relative to his official duties, or (iv) 
at which the requester has been invited to speak regarding matters reasonably 
related to the requester's official duties.14 

 
Va. Code § 30-103.1(F) expressly provides that any gift of travel approved by the 
Council must still be disclosed by the member on his or her disclosure form, but this 
section does not specify where on the disclosure form such a gift of travel should be 
disclosed.15 However, the statutory criteria employed by the Council to determine 
whether to allow the acceptance of a gift of travel from a lobbyist or lobbyist's clearly 
indicates where such a gift of travel would be properly disclosed. 
 
The statutory criteria in Va. Code § 30-356.1(B) is readily comparable to the criteria set 
forth in Schedule D-1.16 In both cases, the fundamental determination is whether the 
payment of the member's travel-related expenses reasonably relates to his duties as a 

                                                 
11 Va. Code § 30-103.1(B). 
12 Id. 
13 Va. Code § 30-103.1(F). 
14 Va. Code § 30-356.1(B). 
15 Va. Code § 30-103.1(F). 
16 See Part I B, infra. 
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legislator. Thus, the two sets of criteria can reasonably be said to be coextensive. Thus, 
if the Council has approved travel provided to a member, such travel would be disclosed 
on Schedule D-1 of the disclosure form, and not on Schedule E.17 
 
 

                                                 
17 Va. Code § 30-111(Schedule D-1). In the event that the Council does not approve the member's acceptance of 
payment for the member's travel-related expenses of attendance from a lobbyist or lobbyist's principal, such gift 
would be reported on Schedule E of Va. Code § 30-111 and subject to the $100 gift cap set forth in Va. Code § 30-
103.1(B). 


