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M E M O R A N D U M 

 
TO: Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council 
 
FROM: Rebekah Stefanski, Attorney 
 
DATE: April 26, 2016 
 
RE: Formal Advisory Opinion 2016-F-007 § 2.2-3103.1 & 30-103.1 Widely 

attended events 
______________________________________________________________________ 
 
QUESTION: May an entertainment event such as a sporting event, concert, or musical 
qualify as a widely attended event as defined in §§ 2.2-3103.1 and 30-103.1? 
 
ANSWER: If the event is open to individuals who share a common interest in the 
entertainment being offered, the event qualifies as a widely attended event and a filer 
may accept tickets to the event with a value in excess of $100 without violating § 2.2-
103.1 or 30-103.1. The filer must report the value of the tickets on his Statement of 
Economic Interests.  
 
APPLICABLE CODE:  
§ 2.2-3103.1. Certain gifts prohibited.  
A. For purposes of this section:  
. . . 
“Widely attended event” means an event at which at least 25 persons have been invited 
to attend or there is a reasonable expectation that at least 25 persons will attend the 
event and the event is open to individuals (i) who share a common interest, (ii) who are 
members of a public, civic, charitable, or professional organization, (iii) who are from a 
particular industry or profession, or (iv) who represent persons interested in a particular 
issue. 
. . . 
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D. Notwithstanding the provisions of subsections B and C, such officer, employee, or 
candidate or a member of his immediate family may accept or receive a gift of food and 
beverages, entertainment, or the cost of admission with a value in excess of $100 when 
such gift is accepted or received while in attendance at a widely attended event and is 
associated with the event. Such gifts shall be reported on the disclosure form prescribed 
in § 2.2-3117. 
. . . 
 
§ 30-103.1. Certain gifts prohibited.  
A. For purposes of this section:  
“Widely attended event” means an event at which at least 25 persons have been invited 
to attend or there is a reasonable expectation that at least 25 persons will attend the 
event and the event is open to individuals (i) who share a common interest, (ii) who are 
members of a public, civic, charitable, or professional organization, (iii) who are from a 
particular industry or profession, or (iv) who represent persons interested in a particular 
issue. 
. . . 
 
C. Notwithstanding the provisions of subsection B, a legislator or candidate or a 
member of his immediate family may accept or receive a gift of food and beverages, 
entertainment, or the cost of admission with a value in excess in $100 when such gift is 
accepted or received while in attendance at a widely attended event and is associated 
with the event. Such gifts shall be reported on the disclosure form prescribed in § 30-
111. 
. . . 
 
DISCUSSION:  
In order to qualify as a widely attended event, an event must meet two requirements: 
First, the event must be “open to individuals (i) who share a common interest, (ii) who 
are members of a public, civic, charitable, or professional organization, (iii) who are from 
a particular industry or profession, or (iv) who represent persons interested in a 
particular issue.”1 Second, at least 25 persons must have been invited to or be expected 
to attend the event.2  
 
In order for an entertainment event such as a sporting event, concert, or musical to 
qualify as a widely attended event, it likewise must meet both requirements. For the 
purposes of this opinion, it is assumed that the attendance requirement has been 
satisfied. The purpose of the event must then fit at least one of the four categories listed 
in clauses (i) through (iv). Considering the nature of most entertainment events, the last 
three categories listed in the definition most likely do not apply. Therefore, it must be 
determined if an entertainment event is one that is “open to individuals who share a 
common interest.”3  
 
                                                 
1 §§ 2.2-3103.1 & 30-103.1 
2 §§ 2.2-3103.1 & 30-103.1 
3 §§ 2.2-3103.1 & 30-103.1 
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One of the basic rules of statutory interpretation is applying the plain meaning to the text 
of a statute. Virginia courts have held numerous times that the reader should not stray 
from the plain meaning of a statute unless such an interpretation would lead to an 
absurd result or there is ambiguity in the wording.4 Additionally, the court “will not look 
for ambiguities to resolve” when the language of a statute is plain and clear.5 The 
language of a statute is only ambiguous “if the text can be understood in more than one 
way or refers to two or more things simultaneously or when the language is difficult to 
comprehend, is of doubtful import, or lacks clearness or definiteness.”6 
 
The phrase “share a common interest” is not ambiguous and therefore should be given 
its plain meaning. It can be assumed that individuals at a sporting event all share a 
common interest in that sport, that individuals at a concert all share a common interest 
in the performer or his performance, and that individuals at a musical all share a 
common interest in musical theater. Therefore, if an entertainment event meets the 
attendance requirements and is open to individuals who share a common interest in the 
type of entertainment being offered, it qualifies as a widely attended event.7 In such a 
case, a filer may accept food, beverages, entertainment, and the cost of admission 
accepted or received while in attendance at the event and associated with the event 
with a value in excess of $100 without violating § 2.2-103.1 or 30-103.1.8 The filer must 
report the value of the food, beverages, entertainment, and cost of admission on his 
Statement of Economic Interests.  
 
This analysis applies only to the stated facts. If the facts differ, the analysis will change. 
 
 

                                                 
4 Winston v. City of Richmond, 196 Va. 403, 407 (1954); Covel v. Town of Vienna, 280 Va. 151, 158 (2010); Bd. of 
Supervisors of Fauquier Cnty. v. Machnick, 242 Va. 452, 456 (1991); Lovisi v. Commonwealth of Virginia, 212 Va. 
848, 850 (1972); Wright v. Commonwealth of Virginia, 278 VA. 754, 759 (2009).  
5 Lovisi, 212 Va. at 850.  
6 Covel, 280 Va. at 158, quoting Boynton v. Kilgore, 271 Va. 220, 227 (2006).  
7 §§ 2.2-130.1 and 30-103.1 
8 This exception to the $100 gift cap is only necessary when such gifts are accepted by legislators from lobbyists and 
lobbyist’s principals, and by state and local filers from lobbyists, lobbyist’s principals, and entities that are a party to 
or are seeking to become a party to a contract with the filer’s agency. 


