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M E M O R A N D U M 
 
TO: Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council 
 
FROM: Rebekah Stefanski, Attorney 
 
DATE: April 26, 2016 
 
RE: Formal Advisory Opinion 2016-F-006 § 30-111 Legislator reporting of an 

event 
______________________________________________________________________ 
 
QUESTION: How should a legislator report attendance at an event for each of the 
following scenarios? 
 
1. The host of the event invites the legislator to attend. 
 
2. An individual or entity gives the legislator a ticket to the event. 
 
3. An individual or entity pays for or sponsors a table at the event and gives a seat at 
the table to the legislator. The individual or entity receives additional benefits with the 
sponsorship, such as advertising at the event. 
 
ANSWER:  
 
1. The legislator should report the cost-per-person value, calculated as the host’s total 
cost for the event divided by the number of attendees.  
 
2. The legislator should report the value of the ticket. 
 
3. The legislator should report the value of the seat, calculated as the total cost of the 
table divided by the number of seats at the table. 
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APPLICABLE CODE:  
§ 30-101. Definitions. 
As used in this chapter, unless the context requires a different meaning:  
. . . 
“Gift” means any gratuity, favor, discount, entertainment, hospitality, loan, forbearance, 
or other item having monetary value. It includes services as well as gifts of 
transportation, lodgings and meals, whether provided in-kind, by purchase of a ticket, 
payment in advance, or reimbursement after the expense has been incurred. “Gift” does 
not include (i) any offer of a ticket, coupon, or other admission or pass unless the ticket, 
coupon, admission, or pass is used; (ii) honorary degrees; (iii) any athletic, merit, or 
need-based scholarship or any other financial aid awarded by a public or private school, 
institution of higher education, or other educational program pursuant to such school, 
institution, or program's financial aid standards and procedures applicable to the general 
public; (iv) a campaign contribution properly received and reported pursuant to Chapter 
9.3 (§ 24.2-945 et seq.) of Title 24.2; (v) any gift related to the private profession or 
occupation of a legislator or of a member of his immediate family; (vi) food or beverages 
consumed while attending an event at which the filer is performing official duties related 
to his public service; (vii) food and beverages received at or registration or attendance 
fees waived for any event at which the filer is a featured speaker, presenter, or lecturer; 
(viii) unsolicited awards of appreciation or recognition in the form of a plaque, trophy, 
wall memento, or similar item that is given in recognition of public, civic, charitable, or 
professional service; (ix) a devise or inheritance; (x) travel disclosed pursuant to the 
Campaign Finance Disclosure Act (§ 24.2-945 et seq.); (xi) travel paid for or provided by 
the government of the United States, any of its territories, or any state or any political 
subdivision of such state; (xii) travel provided to facilitate attendance by a legislator at a 
regular or special session of the General Assembly, a meeting of a legislative 
committee or commission, or a national conference where attendance is approved by 
the House or Senate Committee on Rules; (xiii) travel related to an official meeting of 
the Commonwealth, its political subdivisions, or any board, commission, authority, or 
other entity, or any charitable organization established pursuant to § 501(c)(3) of the 
Internal Revenue Code affiliated with such entity, to which such person has been 
appointed or elected or is a member by virtue of his office or employment; or (xiv) gifts 
from relatives or personal friends. For the purpose of this definition, “relative” means the 
donee’s spouse, child, uncle, aunt, niece, nephew, or first cousin; a person to whom the 
donee is engaged to be married; the donee's or his spouse's parent, grandparent, 
grandchild, brother, sister, step-parent, step-grandparent, step-grandchild, step-brother, 
or step-sister; or the donee’s brother's or sister's spouse. For the purpose of this 
definition, “personal friend” does not include any person that the filer knows or has 
reason to know is (a) a lobbyist registered pursuant to Article 3 (§ 2.2-418 et seq.) of 
Chapter 4 of Title 2.2 or (b) a lobbyist’s principal as defined in § 2.2-419. 
. . .  
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§ 30-111. Disclosure form.  
. . .  
STATEMENT OF ECONOMIC INTERESTS.  
. . . 
SCHEDULE E - GIFTS.  
List each business, governmental entity, or individual that, during the past six months, 
(i) furnished you or a member of your immediate family with any gift or entertainment at 
a single event, and the value received exceeded $50 or (ii) furnished you or a member 
of your immediate family with gifts or entertainment in any combination and the total 
value received exceeded $50, and for which you or the member of your immediate 
family neither paid nor rendered services in exchange. List each such gift or event.  
Do not list entertainment events unless the average value per person attending the 
event exceeded $50. Do not list business entertainment related to the private profession 
or occupation of you or the member of your immediate family who received such 
business entertainment. Do not list gifts or other things of value given by a relative or 
personal friend for reasons clearly unrelated to your public position. Do not list 
campaign contributions publicly reported as required by Chapter 9.3 (§ 24.2-945 et 
seq.) of Title 24.2 of the Code of Virginia. 
. . . 
 
DISCUSSION:  
The definition of a gift specifically includes entertainment, hospitality, meals, and 
tickets.1 Therefore, unless it falls under one of the exceptions to the definition of a gift, 
attendance at an event such as a banquet, gala, dinner, etc., is a gift. To determine the 
value of the gift the legislator accepts, it is the responsibility of the legislator to 
determine how much was spent on him and by whom.  
 
Question 1 
If a legislator is invited to attend an event for no charge by the host of the event, the 
legislator must determine how much his attendance cost the host. In such a situation, 
the cost of attendance should be reported as the cost-per-person value. To determine 
the cost-per-person value, or average cost per person, the event host’s total cost for the 
event is divided by the total number of persons attending the event.2 The cost-per-
person value is the amount spent on the legislator by the host and it is this amount that 
is accepted by the legislator. Therefore, the cost-per-person value is the amount the 
legislator should report on his Statement of Economic Interests as received from the 
event host. 
 
Question 2  
If a legislator is given a ticket to an event, the value of the ticket is the amount accepted 
by the legislator. The legislator should report on his Statement of Economic Interests 
the value of the ticket as received from the entity that gave him the ticket. 

                                                 
1 § 30-101 
2 2015-F-004 2.2-426 Lobbyist reporting of a banquet, Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council  
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Question 3 
If a legislator is given a seat at a table sponsored by or purchased by an entity, the 
legislator must determine the value of a seat at that table. In such a situation, the value 
of his seat can be determined by dividing the total amount paid by the entity by the 
number of seats at the table. The cost of the table remains the same regardless of any 
additional benefits included in the purchase of the table package. The legislator should 
report the value of the seat on his Statement of Economic Interests as received from the 
entity that paid for his seat.  
 
This analysis applies only to the stated facts. If the facts differ, the analysis will change. 
 


