
 
Commonwealth of Virginia	

 
 
Patricia L. West, Chair 
Chris Piper, Executive Director 
 

  
General Assembly Building 

201 North 9th Street, Second Floor 
Richmond, Virginia  23219 

 
(PHONE) 804-786-3591 

(FAX) 804-371-8705 
ethics@dls.virginia.gov 

 
 

Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council	
 

  
The Honorable Janet D. Howell The Honorable Todd Gilbert Walter C. Erwin 
The Honorable Thomas K. Norment, Jr. The Honorable Jennifer L. McClellan Bernard L. Henderson, Jr. 
The Honorable Pete W. Stout, III The Honorable Patricia L. West Sharon E. Pandak 

	

 

M E M O R A N D U M 
 
TO: Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council 
 
FROM: Rebekah Stefanski, Attorney 
 
DATE: April 26, 2016 
 
RE: Formal Advisory Opinion 2016-F-005 § 30-103.1 Lobbyist friends 
______________________________________________________________________ 
 
QUESTIONS: 
1. May an item given by a lobbyist to an individual who is required to file a Statement of 
Economic Interests (“a filer”) be excluded from the definition of a gift pursuant to the 
personal friend exemption listed in clause (xiv) of the definition in § § 2.2-3101 and 30-
101?  
 
2. Under what circumstances is a gift from a lobbyist to a filer excluded from the $100 
gift cap established in §§ 2.2-3103.1 and 30-103.1?  
 
3. Under what circumstances is a filer required to report a gift from a lobbyist on his 
Statement of Economic Interests? 
 
ANSWERS: 
1. No. An item given by a lobbyist can never be excluded from the definition of a gift 
under the personal friend exemption.  
 
2. A gift given by a lobbyist to a filer is not subject to the $100 gift cap if  the gift was 
given on the basis of a personal friendship, as determined by consideration of the 
factors set out in §§ 2.2-3103.1 and 30-103.1.  
3. If a gift from a lobbyist meets certain reporting thresholds, the filer must disclose such 
gift on his Statement of Economic Interests.  
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APPLICABLE CODE:  
§ 2.2-3101. Definitions. 
As used in this chapter, unless the context requires a different meaning:   
. . . 
“Gift” means any gratuity, favor, discount, entertainment, hospitality, loan, forbearance, 
or other item having monetary value. It includes services as well as gifts of 
transportation, local travel, lodgings and meals, whether provided in-kind, by purchase 
of a ticket, payment in advance or reimbursement after the expense has been incurred. 
“Gift” does not include (i) any offer of a ticket, coupon, or other admission or pass 
unless the ticket, coupon, admission, or pass is used; (ii) honorary degrees; (iii) any 
athletic, merit, or need-based scholarship or any other financial aid awarded by a public 
or private school, institution of higher education, or other educational program pursuant 
to such school, institution, or program's financial aid standards and procedures 
applicable to the general public; (iv) a campaign contribution properly received and 
reported pursuant to Chapter 9.3 (§ 24.2-945 et seq.) of Title 24.2; (v) any gift related to 
the private profession or occupation of an officer or employee or of a member of his 
immediate family; (vi) food or beverages consumed while attending an event at which 
the filer is performing official duties related to his public service; (vii) food and 
beverages received at or registration or attendance fees waived for any event at which 
the filer is a featured speaker, presenter, or lecturer; (viii) unsolicited awards of 
appreciation or recognition in the form of a plaque, trophy, wall memento, or similar item 
that is given in recognition of public, civic, charitable, or professional service; (ix) a 
devise or inheritance; (x) travel disclosed pursuant to the Campaign Finance Disclosure 
Act (§ 24.2-945 et seq.); (xi) travel paid for or provided by the government of the United 
States, any of its territories, or any state or any political subdivision of such state; (xii) 
travel provided to facilitate attendance by a legislator at a regular or special session of 
the General Assembly, a meeting of a legislative committee or commission, or a 
national conference where attendance is approved by the House or Senate Committee 
on Rules; (xiii) travel related to an official meeting of the Commonwealth, its political 
subdivisions, or any board, commission, authority, or other entity, or any charitable 
organization established pursuant to § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code affiliated 
with such entity, to which such person has been appointed or elected or is a member by 
virtue of his office or employment; or (xiv) gifts from relatives or personal friends. For the 
purpose of this definition, “relative” means the donee’s spouse, child, uncle, aunt, niece, 
nephew, or first cousin; a person to whom the donee is engaged to be married; the 
donee’s or his spouse's parent, grandparent, grandchild, brother, sister, step-parent, 
step-grandparent, step-grandchild, step-brother, or step-sister; or the donee’s brother's 
or sister's spouse. For the purpose of this definition, “personal friend” does not include 
any person that the filer knows or has reason to know is (a) a lobbyist registered 
pursuant to Article 3 (§ 2.2-418 et seq.) of Chapter 4 of Title 2.2; (b) a lobbyist’s 
principal as defined in § 2.2-419; (c) for an officer or employee of a local governmental 
or advisory agency, a person, organization, or business who is a party to or is seeking 
to become a party to a contract with the local agency of which he is an officer or an 
employee; or (d) for an officer or employee of a state governmental or advisory agency, 
a person, organization, or business who is a party to or is seeking to become a party to 
a contract with the Commonwealth. For purposes of this definition, “person, 
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organization, or business” includes individuals who are officers, directors, or owners of 
or who have a controlling ownership interest in such organization or business.    
. . .  
 
§ 2.2-3103.1. Certain gifts prohibited.  
. . .  
F.  Notwithstanding the provisions of subsections B and C, such officer, employee, or 
candidate or a member of his immediate family may accept or receive certain gifts with 
a value in excess of $100 from a person listed in subsection B or C if such gift was 
provided to such officer, employee, or candidate or a member of his immediate family 
on the basis of a personal friendship. Notwithstanding any other provision of law, a 
person listed in subsection B or C may be a personal friend of such officer, employee, 
or candidate or his immediate family for purposes of this subsection. In determining 
whether a person listed in subsection B or C is a personal friend, the following factors 
shall be considered: (i) the circumstances under which the gift was offered; (ii) the 
history of the relationship between the person and the donor, including the nature and 
length of the friendship and any previous exchange of gifts between them; (iii) to the 
extent known to the person, whether the donor personally paid for the gift or sought a 
tax deduction or business reimbursement for the gift; and (iv) whether the donor has 
given the same or similar gifts to other persons required to file the disclosure form 
prescribed in § 2.2-3117 or 30-111.    
. . . 
 
§ 2.2-3117. Disclosure form. 
. . . 
STATEMENT OF ECONOMIC INTERESTS. 
. . . 
SCHEDULE E - GIFTS.   
List each business, governmental entity, or individual that, during the past six months, 
(i) furnished you or a member of your immediate family with any gift or entertainment at 
a single event, and the value received exceeded $50 or (ii) furnished you or a member 
of your immediate family with gifts or entertainment in any combination and the total 
value received exceeded $50, and for which you or the member of your immediate 
family neither paid nor rendered services in exchange. List each such gift or event. Do 
not list entertainment events unless the average value per person attending the event 
exceeded $50. Do not list business entertainment related to the private profession or 
occupation of you or the member of your immediate family who received such business 
entertainment. Do not list gifts or other things of value given by a relative or personal 
friend for reasons clearly unrelated to your public position. Do not list campaign 
contributions publicly reported as required by Chapter 9.3 (§ 24.2-945 et seq.) of Title 
24.2 of the Code of Virginia.    
. . . 
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§ 30-101. Definitions. 
As used in this chapter, unless the context requires a different meaning:    
. . . 
“Gift” means any gratuity, favor, discount, entertainment, hospitality, loan, forbearance, 
or other item having monetary value. It includes services as well as gifts of 
transportation, lodgings and meals, whether provided in-kind, by purchase of a ticket, 
payment in advance, or reimbursement after the expense has been incurred. “Gift” does 
not include (i) any offer of a ticket, coupon, or other admission or pass unless the ticket, 
coupon, admission, or pass is used; (ii) honorary degrees; (iii) any athletic, merit, or 
need-based scholarship or any other financial aid awarded by a public or private school, 
institution of higher education, or other educational program pursuant to such school, 
institution, or program's financial aid standards and procedures applicable to the general 
public; (iv) a campaign contribution properly received and reported pursuant to Chapter 
9.3 (§ 24.2-945 et seq.) of Title 24.2; (v) any gift related to the private profession or 
occupation of a legislator or of a member of his immediate family; (vi) food or beverages 
consumed while attending an event at which the filer is performing official duties related 
to his public service; (vii) food and beverages received at or registration or attendance 
fees waived for any event at which the filer is a featured speaker, presenter, or lecturer; 
(viii) unsolicited awards of appreciation or recognition in the form of a plaque, trophy, 
wall memento, or similar item that is given in recognition of public, civic, charitable, or 
professional service; (ix) a devise or inheritance; (x) travel disclosed pursuant to the 
Campaign Finance Disclosure Act (§ 24.2-945 et seq.); (xi) travel paid for or provided by 
the government of the United States, any of its territories, or any state or any political 
subdivision of such state; (xii) travel provided to facilitate attendance by a legislator at a 
regular or special session of the General Assembly, a meeting of a legislative 
committee or commission, or a national conference where attendance is approved by 
the House or Senate Committee on Rules; (xiii) travel related to an official meeting of 
the Commonwealth, its political subdivisions, or any board, commission, authority, or 
other entity, or any charitable organization established pursuant to § 501(c)(3) of the 
Internal Revenue Code affiliated with such entity, to which such person has been 
appointed or elected or is a member by virtue of his office or employment; or (xiv) gifts 
from relatives or personal friends. For the purpose of this definition, “relative” means the 
donee’s spouse, child, uncle, aunt, niece, nephew, or first cousin; a person to whom the 
donee is engaged to be married; the donee's or his spouse's parent, grandparent, 
grandchild, brother, sister, step-parent, step-grandparent, step-grandchild, step-brother, 
or step-sister; or the donee’s brother's or sister's spouse. For the purpose of this 
definition, “personal friend” does not include any person that the filer knows or has 
reason to know is (a) a lobbyist registered pursuant to Article 3 (§ 2.2-418 et seq.) of 
Chapter 4 of Title 2.2 or (b) a lobbyist’s principal as defined in § 2.2-419.   
. . . 
 
§ 30-103.1. Certain gifts prohibited.  
. . . 
B.  No legislator or candidate for the General Assembly required to file the disclosure 
form prescribed in § 30-111 or a member of his immediate family shall solicit, accept, or 
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receive any single gift for himself or a member of his immediate family with a value in 
excess of $100 or any combination of gifts with an aggregate value in excess of $100 
within any calendar year for himself or a member of his immediate family from any 
person that he or a member of his immediate family knows or has reason to know is (i) 
a lobbyist registered pursuant to Article 3 (§ 2.2-418 et seq.) of Chapter 4 of Title 2.2 or 
(ii) a lobbyist’s principal as defined in § 2.2-419. Gifts with a value of less than $20 are 
not subject to aggregation for purposes of this prohibition.   
. . . 
E.  Notwithstanding the provisions of subsection B, a legislator or candidate or a 
member of his immediate family may accept or receive certain gifts with a value in 
excess of $100 from a person listed in subsection B if such gift was provided to the 
legislator or candidate or a member of his immediate family on the basis of a personal 
friendship. Notwithstanding any other provision of law, a person listed in subsection B 
may be a personal friend of the legislator or candidate or his immediate family for 
purposes of this subsection. In determining whether a person listed in subsection B is a 
personal friend, the following factors shall be considered: (i) the circumstances under 
which the gift was offered; (ii) the history of the relationship between the person and the 
donor, including the nature and length of the friendship and any previous exchange of 
gifts between them; (iii) to the extent known to the person, whether the donor personally 
paid for the gift or sought a tax deduction or business reimbursement for the gift; and 
(iv) whether the donor has given the same or similar gifts to other persons required to 
file the disclosure form prescribed in § 2.2-3117 or §30-111.    
. . .  
 
§ 30-111. Disclosure form.  
. . .  
STATEMENT OF ECONOMIC INTERESTS. 
. . . 
SCHEDULE E - GIFTS.   
List each business, governmental entity, or individual that, during the past six months, 
(i) furnished you or a member of your immediate family with any gift or entertainment at 
a single event, and the value received exceeded $50 or (ii) furnished you or a member 
of your immediate family with gifts or entertainment in any combination and the total 
value received exceeded $50, and for which you or the member of your immediate 
family neither paid nor rendered services in exchange. List each such gift or event.   
Do not list entertainment events unless the average value per person attending the 
event exceeded $50. Do not list business entertainment related to the private profession 
or occupation of you or the member of your immediate family who received such 
business entertainment. Do not list gifts or other things of value given by a relative or 
personal friend for reasons clearly unrelated to your public position. Do not list 
campaign contributions publicly reported as required by Chapter 9.3 (§ 24.2-945 et 
seq.) of Title 24.2 of the Code of Virginia.  
. . .   
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DISCUSSION:  
Question 1 
As defined in §§ 2.2-3101 and 30-101, “gift” includes any “item having monetary value,” 
barring any of the exemptions listed in the definition. If an item given by a lobbyist has 
monetary value and does not fall into any of the exemption s to the definition of a gift, 
then it is a gift.1 One such exemption provides that items from a personal friend are 
excluded from the definition.  However, for purposes of this definition, a lobbyist or 
lobbyist’s principal may not be considered a personal friend.2 Therefore, items from a 
lobbyist who is a filer’s personal friend are not exempt from the definition of a gift under 
the personal friend exemption.3 
 
Question 2 
Filers are prohibited from accepting gifts with a value of more than $100 in a year from a 
lobbyist or lobbyist’s principal.4 However, a gift from a lobbyist who is a personal friend 
is exempt from the $100 gift cap.5 In order to determine if a lobbyist qualifies as a 
personal friend for this exemption, the filer must consider several factors. These include: 
 
“(i) the circumstances under which the gift was offered;  
(ii) the history of the relationship between the person and the donor, including the nature 
and length of the friendship and any previous exchange of gifts between them;  
(iii) to the extent known to the person, whether the donor personally paid for the gift or 
sought a tax deduction or business reimbursement for the gift; and  
(iv) whether the donor has given the same or similar gifts to other persons required to 
file the disclosure form prescribed in § 2.2-3117 or §30-111.”6  
 
If the filer determines that his relationship with the lobbyist and the situation in which the 
gift is given qualifies the gift as from a personal friend, then the gift does not count 
toward the filer’s $100 cap on gifts from that lobbyist.7 
 
Question 3 
Schedule E of the Statement of Economic Interests in §§ 2.2- 3117 and 30-111 requires 
a filer to “list each business, governmental entity, or individual” that gives him a gift with 
a value exceeding $50 or a combination of gifts with a value exceeding $50.8 The 
disclosure requirements of Schedule E direct filers to exclude gifts received from 
personal friends.9 While a lobbyist may be considered a personal friend for the purposes 
of the $100 gift cap, he is not considered a personal friend for purposes of the definition 

                                                 
1 §§ 2.2-3101 & 30-101 
2 §§ 2.2-3101 & 30-101 
3 §§ 2.2-3101 & 30-101 
4 §§ 2.2-3103.1 & 30-103.1 
5 §§ 2.2-3103.1 & 30-103.1 
6 §§ 2.2-3103.1 & 30-103.1 
7 §§ 2.2-3103.1 &  30-103.1 
8 §§ 2.2-3117 & 30-111 
9 §§ 2.2-3117 &  30-111 
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of a gift.10 Accordingly, a filer must report gifts received from a lobbyist who is a personal 
friend if such gifts meet the monetary reporting threshold.  
 
This analysis applies only to the stated facts. If the facts differ, the analysis will change. 
 

                                                 
10 §§ 2.2-3101, 2.2-3103.1, 30-101 &30-103.1 


