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M E M O R A N D U M 
 
TO: Virginia Conflict of Interest and Ethics Advisory Council 
 
FROM: Rebekah Stefanski, Attorney 
 
DATE: April 26, 2016 
 
RE: Formal Advisory Opinion 2016-F-001 § 2.2-3101 Professional 

organization membership 
 
______________________________________________________________________ 
 
QUESTIONS:  
1. May an officer or employee of a state governmental or advisory agency or local 
governmental or advisory agency required to file a Statement of Economic Interests 
(“filer”) accept a complimentary annual membership in excess of $100 in a Virginia 
professional or trade association that is a lobbyist’s principal, when such membership is 
offered only to certain filers who are members of the profession or trade represented by 
the association? 
 
2. May a filer accept a discount on the annual membership fee in a Virginia professional 
or trade association that is also a lobbyist’s principal, when such discount is offered to 
all government officers and employees who are members of the profession or trade 
represented by the association, regardless of their office or position? 
 
ANSWERS:  
1. Complimentary membership in a professional organization offered only to certain 
types of filers because of their status as an officer or employee is a gift. Filers may not 
accept any gifts in excess of $100 in a calendar year from a lobbyist’s principal. 
 
2. Yes. Such a discount is related to the filer’s private occupation or profession and is 
therefore exempt from the definition of a gift. 
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APPLICABLE CODE:  
§ 2.2-3101. Definitions. 
As used in this chapter, unless the context requires a different meaning:  
. . . 
“Gift” means any gratuity, favor, discount, entertainment, hospitality, loan, forbearance, 
or other item having monetary value. It includes services as well as gifts of 
transportation, local travel, lodgings and meals, whether provided in-kind, by purchase 
of a ticket, payment in advance or reimbursement after the expense has been incurred. 
“Gift” does not include (i) any offer of a ticket, coupon, or other admission or pass 
unless the ticket, coupon, admission, or pass is used; (ii) honorary degrees; (iii) any 
athletic, merit, or need-based scholarship or any other financial aid awarded by a public 
or private school, institution of higher education, or other educational program pursuant 
to such school, institution, or program's financial aid standards and procedures 
applicable to the general public; (iv) a campaign contribution properly received and 
reported pursuant to Chapter 9.3 (§ 24.2-945 et seq.) of Title 24.2; (v) any gift related to 
the private profession or occupation of an officer or employee or of a member of his 
immediate family; (vi) food or beverages consumed while attending an event at which 
the filer is performing official duties related to his public service; (vii) food and 
beverages received at or registration or attendance fees waived for any event at which 
the filer is a featured speaker, presenter, or lecturer; (viii) unsolicited awards of 
appreciation or recognition in the form of a plaque, trophy, wall memento, or similar item 
that is given in recognition of public, civic, charitable, or professional service; (ix) a 
devise or inheritance; (x) travel disclosed pursuant to the Campaign Finance Disclosure 
Act (§ 24.2-945 et seq.); (xi) travel paid for or provided by the government of the United 
States, any of its territories, or any state or any political subdivision of such state; (xii) 
travel provided to facilitate attendance by a legislator at a regular or special session of 
the General Assembly, a meeting of a legislative committee or commission, or a 
national conference where attendance is approved by the House or Senate Committee 
on Rules; (xiii) travel related to an official meeting of the Commonwealth, its political 
subdivisions, or any board, commission, authority, or other entity, or any charitable 
organization established pursuant to § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code affiliated 
with such entity, to which such person has been appointed or elected or is a member by 
virtue of his office or employment; or (xiv) gifts from relatives or personal friends. For the 
purpose of this definition, “relative” means the donee’s spouse, child, uncle, aunt, niece, 
nephew, or first cousin; a person to whom the donee is engaged to be married; the 
donee’s or his spouse’s parent, grandparent, grandchild, brother, sister, step-parent, 
step-grandparent, step-grandchild, step-brother, or step-sister; or the donee’s brother’s 
or sister’s spouse. For the purpose of this definition, “personal friend” does not include 
any person that the filer knows or has reason to know is (a) a lobbyist registered 
pursuant to Article 3 (§ 2.2-418 et seq.) of Chapter 4 of Title 2.2; (b) a lobbyist’s 
principal as defined in § 2.2-419; (c) for an officer or employee of a local governmental 
or advisory agency, a person, organization, or business who is a party to or is seeking 
to become a party to a contract with the local agency of which he is an officer or an 
employee; or (d) for an officer or employee of a state governmental or advisory agency, 
a person, organization, or business who is a party to or is seeking to become a party to 
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a contract with the Commonwealth. For purposes of this definition, “person, 
organization, or business” includes individuals who are officers, directors, or owners of 
or who have a controlling ownership interest in such organization or business. 
. . . 
 
§ 2.2-3103.1. Certain gifts prohibited.  
. . . 
B. No officer or employee of a local governmental or advisory agency or candidate 
required to file the disclosure form prescribed in § 2.2-3117 or a member of his 
immediate family shall solicit, accept, or receive any single gift with a value in excess of 
$100 or any combination of gifts with an aggregate value in excess of $100 within any 
calendar year for himself or a member of his immediate family from any person that he 
or a member of his immediate family knows or has reason to know is (i) a lobbyist 
registered pursuant to Article 3 (§ 2.2-418 et seq.) of Chapter 4; (ii) a lobbyist’s principal 
as defined in § 2.2-419; or (iii) a person, organization, or business who is or is seeking 
to become a party to a contract with the local agency of which he is an officer or an 
employee. Gifts with a value of less than $20 are not subject to aggregation for 
purposes of this prohibition. 
 
C. No officer or employee of a state governmental or advisory agency or candidate 
required to file the disclosure form prescribed in § 2.2-3117 or a member of his 
immediate family shall solicit, accept, or receive any single gift with a value in excess of 
$100 or any combination of gifts with an aggregate value in excess of $100 within any 
calendar year for himself or a member of his immediate family from any person that he 
or a member of his immediate family knows or has reason to know is (i) a lobbyist 
registered pursuant to Article 3 (§ 2.2-418 et seq.) of Chapter 4; (ii) a lobbyist’s principal 
as defined in § 2.2-419; or (iii) a person, organization, or business who is or is seeking 
to become a party to a contract with the state governmental or advisory agency of which 
he is an officer or an employee or over which he has the authority to direct such 
agency’s activities. Gifts with a value of less than $20 are not subject to aggregation for 
purposes of this prohibition. 
. . . 
 
 
§ 2.2-3103.2. Return of gifts. 
No person shall be in violation of any provision of this chapter prohibiting the 
acceptance of a gift if (i) the gift is not used by such person and the gift or its equivalent 
in money is returned to the donor or delivered to a charitable organization within a 
reasonable period of time upon the discovery of the value of the gift and is not claimed 
as a charitable contribution for federal income tax purposes or (ii) consideration is given 
by the donee to the donor for the value of the gift within a reasonable period of time 
upon the discovery of the value of the gift provided that such consideration reduces the 
value of the gift to an amount not in excess of $100 as provided in subsection B or C of 
§ 2.2-3103.1. 
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DISCUSSION:  
Officers or employees of a state governmental or advisory agency or local governmental 
or advisory agency required to file a Statement of Economic Interests (“filers”) are 
prohibited from accepting in a calendar year any gift with a value, or gifts with an 
aggregate value, in excess of $100 from a lobbyist, lobbyist’s principal, or an entity that 
is a party to or is seeking to become a party to a contract with the filer’s agency.1 A gift 
is “any gratuity, favor, discount, entertainment, hospitality, loan, forbearance, or other 
item having monetary value.”2 If a filer receives anything of value over $100 from a 
lobbyist, lobbyist’s principal, or an entity that is a party to or is seeking to become a 
party to a contract with the filer’s agency, he will be in violation of § 2.2-3103.1. 
 
Question 1 
Membership in a professional organization is an item of value and therefore qualifies as 
a gift.3 While membership in the organization is related to the filer’s private profession, 
the complimentary membership is offered to the filer because of his status as a certain 
officer or employee, not simply because of his private profession or occupation. 
Therefore, membership in such a professional organization is a gift. 
If the professional organization is a registered lobbyist or lobbyist’s principal, then 
acceptance of a membership valued in excess of $100 would violate § 2.2-3103.1. The 
filer may accept up to a $100 discount on the membership fee (assuming he has not 
accepted any other gifts from the organization that count toward the monetary limit), but 
must pay for any value in excess of $100.4 
 
Question 2 
Discounts are specifically included in the definition of a “gift.”5 However, gifts “related to 
the private profession or occupation of an officer or employee” are excluded from that 
definition.6 When such a discount is offered to all government officers and employees 
who are members of a profession or trade that an association represents, whether or 
not an individual officer or employee is a filer and regardless of the branch of 
government in which the officers and employees work or the capacity in which they 
serve, the discount is related to the individual’s private profession and not to his status 
as a certain officer or employee. Therefore, such discount on membership is not a gift, 
does not count toward the $100 gift cap, and is not required to be reported on the filer’s 
Statement of Economic Interests.  
 
This analysis applies only to the stated facts. If the facts differ, the analysis will change. 
 

                                                 
1 § 2.2-3103.1 
2 § 2.2-3101 
3 § 2.2-3101 
4 § 2.2-3103.2 
5 2.2-3101 
6 2.2-3101 


